Hokkaido suppe med chili

1 hoikaido eller butternut squash (eller kombinabtion)

1 løg

1-2 fed hvidløg

½ chili

1 bouillonterning til 800ml vand

½ citron

1 tomat

1 bæger crème fraiche eller lignede

oliven olie, havsalt, sort peber

 

Gør hoikoden rent (det er strengt taget ikke nødvendig at skrælle den, men kan gøres). Fjern kernerne og hak groft.

Pil løg og hak groft.

Gør chili klare. Fjern kernerne, hvis suppen ikke skal være for stærk. Hak chilien fint.

Sautér løg, hvidløg og hoikido I en gryd I ca. 5 minutter.  Dæk med vand og tilsæt bouillon, lad det simre I ca. 15 minutter til alt er mørt.

Blend med stavbelnder og smag til med chlli, revet citronskal, citron saft, salt og pebber. Brug ikke det hele.

Skær tomaten I små tern og vend med resten af chilien, citronskal, citron, salt, pebber og lidt oliven oilie.

Servere suppen og top med en skefuld crème fraiche og tomatsala.

 

Thai variation:

1 hokaido eller butternut squash (eller kominabtion)

1 løg

1-2 fed hvidløg

1 spiseskefuld thai karry

2 teskefulde hakket ingefær

1 grofthakket gullerød

1 bouillion terning

600 ml vand

kokosmælk ca. En halv dåse

Sautér løg, hvidløg og karry i et par min. Tilføj gullerødder. Hæld ca. halvdele af boulionen pver og kog i ca. 15 min.

Forberede Hokkaidoen som beskrevet ovenfor. Tilføj den groft hakkede hoikido og resten af bouillion, kog indtil mørt.

Tilføj kokosmælk

Blend med en stavblender

 

Hvis suppen er for tyk tilføje evt. Ekstra vand eller kokosmælk.

 

 

Landbrugselev Gabriella

Hej Alle sammen,

Jeg hedder Gabriella, og jeg er så heldig at kunne være landbrugselev Gabriellahos Janus Sølvsten. Min praktikperiode på Blakgården er en del af min landbrugsuddannelse og jeg bliver ”global organic farmer” fra Kalø Økologiske Landbrugskole, når jeg er færdiguddannet om 2 år.

Jeg startede på Blakgården i slutningen af februar, og skal arbejde her til ultimo september. Mine opgaver på gården består af at passe de æglæggende høns og at samle æg. Om eftermiddagen arbejder jeg med diverse opgaver mest på grøntsagsmarken.

Jeg er rigtig glad for mit arbejde, og lærer en masse hver dag. Jeg glæder mig til at kunne bidrage til produktionen af dejlige grøntsager og æg til medlemmerne af Kundebonde fællesskabet og håber at møde jer til Kundebondedagene.

Med venlig hilsen

Gabriella

Forår på Blakgården

Bi på flyvebræt

Honning bierne flyver nu på de luneste dage.
Det ser ud som om vores 2 bifamilier i modsætning til mange andre bier i Danmark har overlevet vinteren.
Bidød er et omsiggribende fænomen som særligt i de seneste år er taget til. Årsagerne er sikkert mange men der rettes særlig fokus på brug af sprøjtemidler, manglende blomster i kulturlandskabet og sygdomme overført af varoamiden som mulige forklaringer.
Niels som har hjulpet bierne her på Blakgården i gang har mistet alle sine bifamilier i denne vinter.

Vi kan glæde os over at have flere økologiske landmænds marker i nærheden af Blakgården, men jeg vil også forsøge at hjælpe bierne ved at udså honningurt, boghvede og andre blomster. Dette hjælper også den vilde population af bier og andre insekter.
Har du ideer til hvordan og lyst til at hjælpe med at gøre gården endnu mere attraktiv for bier, så sig bare til.

Tidlige kartofler

Selvom jordtemperaturen kun er ca. 5-6 grader har jeg alligevel vovet pelsen og lagt de første nye kartofler. De er efterfølgende blevet dækket med fiberdug for at opvarme jorden hurtigere.
Der er ligeledes blevet udbragt kompost på de bede der skal tilsås og tilplantes først, desuden er jorden er blevet løsnet.

Hvidløg

Hvidløgene har klaret vinteren godt og har også fået et lille drys kompost. Komposten fremstilles af snittet græs, kløver, halm, flis og hønsegødning, der tilsættes præparater som starter og regulerer komposteringsprocessen. Disse præparater fremstilles af egebark, mælkebøtter, røllikeblomster, kamilleblomster, brændenælder og baldrianblomster.
Komposteringen tager typisk trekvart til et år, men ville kunne gå hurtigere hvis den oftere blev luftet, hvilket dog kræver ekstra maskinkraft.

Salatplanter

På dette billede ses de små salat og porreplanter som står i drivhus.
Salatplanterne vil være klar til udplantning inden for de næste 14 dage, så vi må håbe at det gode vejr fortsætter.

I den kommende uge skal der desuden sås hvede, gødes med humuspræparat og sættes løg.