Sisses oplevelser med Kunde-Bonde-fællesskabet

På besøg hos Kunde-bonder: Sisse og Lars 

Sisse og Lars, der begge er i en moden alder, bor i Svostrup ca. 3 km fra Blakgården. Her blev jeg mødt af Sisse til en snak om hendes/deres oplevelse af og liv med Kunde-bonde-konceptet. 

Oplevelsen af kunde-bonde-konceptet 

De har været med i Kunde-bonde-fællesskabet på Blakgården i 2-3 sæsoner. Til daglig er Sisse komponist og naturentusiast. De lever på en forholdsvis stor grund, hvor de også selv dyrker krydderurter og enkelte grøntsager. 

Da Sisse i forvejen havde interessen for økologi og var bekendt med ejerfællesskabstanken var det lige til højrebenet for Sisse at være med i Kunde-bonde-fællesskabet, da hun hørte om det. Sisse er bekendt med Janus’ familie.  

Sisses oplevelse af konceptet hidtil er stærkt præget af en glæde og begejstring for råvarerne Janus dyrker. Hun er særligt begejstret for den rige smag i grøntsagerne selv sidst på sæsonen og håber meget at Janus vil kunne fortsætte i mange år endnu. 

De særlige fordele hun ser ved konceptet er at det er det tætteste hun kommer på at dyrke grøntsager i egen have uden faktisk at gøre det. Derudover oplever hun ingen skuffelser og synes pengene er godt givet ud. 

 

Det praktiske liv som kunde-bonde 

Sisse og Lars kører i bil forbi gården hver onsdag og søndag og henter grøntsager i plastposer til 3-4 dage ad gangen. De bruger stort set udelukkende de grøntsager, de kan få hos Janus henover året, og undgår at købe grøntsager i den lokale dagligvareforretning.  

Derhjemme forbliver grøntsagerne ved hoveddøren i de poser, de er hentet i. Sisse og Lars renser/skræller ikke grøntsagerne før de skal bruge dem. 

Sisse og Lars har ikke gjort noget ud af at høste i sommerperioden og fryse ned til vinteren, ud over jordbær. Men Sisse fortæller at tanken ikke er fremmed, og hvis tiden tillader det, forventer hun at de vil høste lidt i år. 

Da jeg spurgte til hvilke grøntsager de bruger mest og mindst fortæller Sisse: ”Vi bruger af alle grøntsagerne. Hver gang hentes kartofler, løg og gulerødder med hjem. Hvad der ellers kommer med er efter lyst. Dog tager vi aldrig jordskokker og peberrod, da de allerede gror i vores have.” 

Vi talte også lidt om madspild, som Sisse synes er rigtig ærgerligt. Almindeligvis mener Sisse også, at de får det hele brugt, men skulle det ske, at noget bliver for gammelt, så komposterer de det, så det stadig gør gavn i deres have. 

Sisse drømmer om at fællesskabet kunne have opmærksomhed på at inkludere nydanskere/indvandrere, og slutter med at understrege hendes opfattelse af konceptet som en politisk-kulturel ide med værdierne økologi, ingen mellemled og fællesskab. 

Af Maria Lorenzen Højgaard

Kundebondedag#1: Lugning af jordbærrækker

Så blev året skudt igang med den første kundebondedag. Dagens program var lugning af jordbærrækkerne. Efter imponerende rettidig op møde af de tilmeldte blev dagen startet med skønsang fra værtsparet og med-sang fra de frivillig. Herefter instruerede Janus i den farlige kunst at luge jordbær. Citat udfra forfatters hukommelse:

Det er livsfarligt at luge jordbær! I skal være opmærksom på tre ting:

  1. Kun gå i traktor sporet
  2. lug og vend al jord mellem planterne og ind til stokken; Både det synlige ukrudt og det der ikke er blevet til noget endnu skal luges.
  3. KUN lug den aller øverste del af jorden da man ellers skære jordbærplantens, relativt højtliggende, rødder over

Med den besked gik de frivillige til værks! 1/3 startede med at gå uden for traktorsporet og 1/3 lugede kun det synlige ukrudt. Men hurtigt var alle på ret kurs igen og høj sol, højt humør og individuel hastighed dikterede resten af formiddagen, kun afbrudt af kaffe og en masse snak.

Jordbær er lige på trapperne:

Forfatter med årets første spidskålshøst. De er klar til høst i marken nu (Husk kun at plukke de som er faste i hoved!):

Vi har taget de sidste jordskokker op

Nu har vi taget de sidste jordskokker op. De skal helst spises i de kommende uger.

Jordskokker holder sig bedst i jorden, men jeg tager dem op nu i foråret for at de ikke skal begynde at spire i jorden. Hvis først de begynder på det, så bruger de deres kraft på spiringen og næringsværdien falder.

Prøv  at tilberede flødekartofler, hvor du skifter halvdelen af kartoflerne ud med jordskokker.

Hvorfor har jeg valgt kundebonde?

Kunde-Bonde er for mig et tilvalg, der betyder noget i min hverdag. Vi har nok som så mange andre været vant til, at alle slags grøntsager kunne fås hele året. Med Kunde-bonde forsøger vi i stor stil at spise ud fra det, som er at få i den pågældende sæson. Det har betydet mange nye spændende retter, hvor de tilgængelige grøntsager forsøges udnyttet på bedste vis.
Men økologien og det lokale har også en vigtig plads for mig. Jo mere ”oplyst” jeg er blevet, jo mere ved jeg om de mange sprøjtegifte, der bruges og den megen CO2, der udledes for at bringe salat fra udlandet til Danmark eksempelvis. Ved at bruge Kunde-Bonde er jeg også bevidst om, at jeg er med til at skåne miljøet og mig selv og min familie. Det har også været et vigtigt element i valget af Kunde-Bonde.

Selleripostej

400g revet rå selleri kan evt. erstattes af kartoffel, pastink eller en kombination

100g revet gulerod

Lidt olie eller smør til stegning

2stk basilikum frisk eller tør

1 tsk spidskommen

3dl  mælk

2 æg

2 fed hvidløg

30g finthakket hasselnød

70g finthakket valnød

Pebber og salt

Håndfuld finthakket persille eller koriander til drys

 

Varm olie eller smør og svits selleri, gulerod, hvidløg og steg i 2-3 min.  Tilsæt havregryn, basilikum, spidkommen, nødder (gem lidt også til pynt) samt mælk.  Smag til med peber og salt.  Lad blandningen køle ned og tilføje 2 piskede æg.  Kom i form gerne foret med bagepapir eller i smurt form, drys med nødder og tilbered i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 1 time.  Hød øje med at nødderne ikke bliver for mørke og læg evt. bagepapir over.  Når postejen serveres kan der drysses med persille.

Referat af kernegruppemøde torsdag 25/1

Referat af kernegruppemøde torsdag 25/1 kl. 19.30 på Blakgården.

Tilstede var: Janus, Stephan, Linda, Marten og Rasmus.
Linda fortsætter i KG, Marten udtræder.

KG består herefter af: Janus, Stephan, Linda og Rasmus.

Vi lavede en dagsorden, ud fra nedenstående emner:

  • Hvad arbejder kernegruppen med, dette er ikke fastlagt men erfaringer kan deles.
  • Hvor tit og hvor skal vi mødes, planlægger vi datoer forud eller laver vi en fast rytme.
  • Hvor mange kundebonde dage skal vi planlægge i år?
  • Skal vi planlægge aften markvandringer?
  • Referat af møde i facebook/SO-Me gruppen.

Kernegruppens opgaver.

KG udformer strukturen i fællesskabet, og deltager i udformning af visioner for fremtiden.

KG gennemgår dyrkningsplan og regnskab inden planlægningsmødet.

KG bringer medlemmernes synspunkter med til debat inden planlægningen af sæsonen.

KG hjælper med kommunikationen til medlemmerne.

KG arbejder med at øge medlemstallet og derved få ordningen stabiliseret.

Mødefrekvens

KG mødes hver 4. – 6. uge

Næste møde er 1./3. kl.19.30 hos Stephan på Jernbanestræde 2b (indgang af den bagerste dør)

Derefter mødes vi 14./4. kl.14.00 hos Rasmus på Kærsgårdsvej 31

Sidste planlagte møde er 23./5. kl.19.30 hos Linda på Lindevænget 32

Kundebondedage med mere.

I kommende sæson forventes det at der bliver omkring 10 kundebondedage heraf 3 med spisning,  Janus fastsætter dato.

Høstfesten afholdes som sammenskudsgilde. I forbindelse med høstfesten afholdes en markvandring, her berettes der om afgrøderne, det er også her medlemmerne kan komme med kommentarer og ønsker til næste sæson.

Næste års planlægningsmøde afholdes 12./1. 2019 mødet annonceres flere gange i løbet af december.

Det blev aftalt at der skal laves nogle markvandringer.

Vedr. Facebook

Gruppen havde endnu ikke holdt møde.

Vi aftalte at prioritere gruppen højere, således den kan blive mere værdifuld i forhold til annoncering.

Kundebonde App.

Janus fremviste Kundebonde appen, alle var enige om det kan blive et fint værktøj – ikke mindst i forbindelse med opgaver i marken.

Solidarisk kundebonde fællesskab med økologiske grøntsager og æg.

Denne side benytter sig af cookies. Ved at benytte siden accepterer De dette. Læs mere om hvad cookies er.