Referat af kernegruppe møde 23. maj 2018

Resume af kernegruppemøderne til bloggen.
Det blev besluttet at referenten laver et resume og lægger på bloggen.

Status på marken og kundebondedagene og arbejdsuger
Marken er meget tør og skal vandes. Der er nogle småplanter der skal sås om pga dårlig jord/vækst. Sætter planteplanen tilbage.

Kundebondedagene har været hyggelige og med godt arbejde. Janus sender mail ud om næste KBdag hvor der er brug for mange hænder til plantning af porrer. Det er første weekend i juni.
der har lidt spørgsmål til mailen med arbejdstimerne, men ikke mange. Generelt lader det til at fungere. Gruppen roser den mail Janus har sendt ud.

Præparatgruppen
Vi har nok brug for at have et planlægningsmøde ifht ambitionsniveau. Det er ikke nødvendigt at lave alle præparaterne det første år.

Beslutning om trailer ifht helligdage
D
er kommer ikke ret mange i traileren på helligdage, så derfor besluttes det at traileren fremover vil være på Blakgården når der er helligdage. Det skal kommunikeres ud til medlemmerne. Janus vurderer behovet i juleferien, da der er mange dage i træk hvor traileren kan være væk fra byen.

Bæredygtighed: der har været journalist og fotograf fra Seges, der har lavet et interview om bæredygtighed. Janus foreslår at der er en gruppe som varetager bæredygtige opgaver og strategier. Det arbejder kernegruppen videre med.

Status på bier: der er 1 overlevende dronning og derudover er der 3 nye bifamilier på vej. Så alle 4 stader bliver fyldt, men der kommer kun honning fra det ene stade.

Status på Facebook, giver den øgede aktivitet at opslagene når ud til flere? Uvist. Vi inviterer dem med til næste møde. Janus sørger for det.

Jagt: der er en der har jagten på Blakgården og Janus overvejer at opsige vedkommendeog få mere intelligent jagt på gården, så dyrene bliver ”opdraget” til ikke at gå i grøntsagerne, men primært i græsområderne. Der drøftes om jagten og kødet skal indgå i kundebondefællesskabet.

Drøftelse af planlægningsmødet: kan det flyttes til oktober? Vigtigt at få kommunikeret den gode historie om hvorfor det skal flyttes og at det giver mening ifht indkøb af frø og læggekartofler.
Vi besluttede at flytte planlægningsmødet til 6/10-2018

Gitte vander de nyplantede bærbuske

Sikke en tørke.
Alle de små nye bærbuske i hønsegården
er i overhængende livsfare.
Men hvad ser jeg, en SKØNNE dag,
da jeg kommer forbi !
Gitte – Janus mor – står tålmodigt
med en lang, lang haveslange,
der kan nå selv til sidste række.
Vander GRUNDIGT hver enkelt busk.
Det hele ta´ r sin tid.
Hun lægger vandslangen til at vande ved en af buskene.
Hilser storsmilende over hegnet og vi snakker lidt.

. . .

To dage senere.
Underet er sket !
Grønne blade beynder at skyde frem
på de små buske.

. . .

VAND – hvilken velsignelse.
ANSVAR
– hvilken glæde og taknemmelighed, vi fyldes af,
til enhver, der tager DET på sig.

Tine.

Kundebondedag, honningsøde porrer blev puttet.

Når man starter en kundebondedag ud med en sang – ovenikøbet flerstemmigt – bliver man glad, hvis man ikke var det i forvejen.

Men det var vi, for vi havde glædet os til at komme og hjælpe med porreplantningen og honningslyngningen.Allerede fra det første minut i briefingen om porrerne, blev selv garvede haveejere klogere. Porrer skal man nemlig ikke bare proppe i jorden og så håbe på regn. Næh, deres rødder skal klippes helt rigtigt, de skal stå helt rigtigt og de skal vandes helt rigtigt. Det er ikke så underligt, at grøntsagerne på Blakgården bliver så flotte – der er nemlig styr på teknikken bag afgrøderne. Janus styrer rækkerne som en øko-Napoleon.

Hvis der findes en gud, var det denne dag helt klart en solgud. For ved Gud, hvor han/hun bagte vores nakker! De der var i marken, med den særlige lave-hul-greb, og senere de, som skulle sætte porrer i og vande, fik en solid dosis D-vitamin. Men så var det jo fint, at vi kunne bytte lidt rundt, så man kunne komme i skyggen og klippe rødder på de små porrebasser. Produktionsapparatet og arbejdskæderne fungerede optimalt og porrerne fik al den kærlighed, de kunne ønske sig.

Der var også folk der var gået i kælderen. Muligvis et smart træk solen taget i betragtning. Men de fik sandelig også lov at arbejde for den flydende føde, som flød ud af honningslyngen. Ikke en dårlig idé at lade en smule flyde over de jordbær, som køkkenholdet havde høstet til dessert. De kom på bordet efter en dejlig frokost med friskopgravede kartofler, naturligvis, for nu er de klar.

Sisses oplevelser med Kunde-Bonde-fællesskabet

På besøg hos Kunde-bonder: Sisse og Lars

Sisse og Lars, der begge er i en moden alder, bor i Svostrup ca. 3 km fra Blakgården. Her blev jeg mødt af Sisse til en snak om hendes/deres oplevelse af og liv med Kunde-bonde-konceptet.

Oplevelsen af kunde-bonde-konceptet

De har været med i Kunde-bonde-fællesskabet på Blakgården i 2-3 sæsoner. Til daglig er Sisse komponist og naturentusiast. De lever på en forholdsvis stor grund, hvor de også selv dyrker krydderurter og enkelte grøntsager.

Da Sisse i forvejen havde interessen for økologi og var bekendt med ejerfællesskabstanken var det lige til højrebenet for Sisse at være med i Kunde-bonde-fællesskabet, da hun hørte om det. Sisse er bekendt med Janus’ familie.

Sisses oplevelse af konceptet hidtil er stærkt præget af en glæde og begejstring for råvarerne Janus dyrker. Hun er særligt begejstret for den rige smag i grøntsagerne selv sidst på sæsonen og håber meget at Janus vil kunne fortsætte i mange år endnu.

De særlige fordele hun ser ved konceptet er at det er det tætteste hun kommer på at dyrke grøntsager i egen have uden faktisk at gøre det. Derudover oplever hun ingen skuffelser og synes pengene er godt givet ud.

 

Det praktiske liv som kunde-bonde

Sisse og Lars kører i bil forbi gården hver onsdag og søndag og henter grøntsager i plastposer til 3-4 dage ad gangen. De bruger stort set udelukkende de grøntsager, de kan få hos Janus henover året, og undgår at købe grøntsager i den lokale dagligvareforretning.

Derhjemme forbliver grøntsagerne ved hoveddøren i de poser, de er hentet i. Sisse og Lars renser/skræller ikke grøntsagerne før de skal bruge dem.

Sisse og Lars har ikke gjort noget ud af at høste i sommerperioden og fryse ned til vinteren, ud over jordbær. Men Sisse fortæller at tanken ikke er fremmed, og hvis tiden tillader det, forventer hun at de vil høste lidt i år.

Da jeg spurgte til hvilke grøntsager de bruger mest og mindst fortæller Sisse: ”Vi bruger af alle grøntsagerne. Hver gang hentes kartofler, løg og gulerødder med hjem. Hvad der ellers kommer med er efter lyst. Dog tager vi aldrig jordskokker og peberrod, da de allerede gror i vores have.”

Vi talte også lidt om madspild, som Sisse synes er rigtig ærgerligt. Almindeligvis mener Sisse også, at de får det hele brugt, men skulle det ske, at noget bliver for gammelt, så komposterer de det, så det stadig gør gavn i deres have.

Sisse drømmer om at fællesskabet kunne have opmærksomhed på at inkludere nydanskere/indvandrere, og slutter med at understrege hendes opfattelse af konceptet som en politisk-kulturel ide med værdierne økologi, ingen mellemled og fællesskab.

Af Maria Lorenzen Højgaard

Kundebondedag#1: Lugning af jordbærrækker

Så blev året skudt igang med den første kundebondedag. Dagens program var lugning af jordbærrækkerne. Efter imponerende rettidig op møde af de tilmeldte blev dagen startet med skønsang fra værtsparet og med-sang fra de frivillig. Herefter instruerede Janus i den farlige kunst at luge jordbær. Citat udfra forfatters hukommelse:

Det er livsfarligt at luge jordbær! I skal være opmærksom på tre ting:

  1. Kun gå i traktor sporet
  2. lug og vend al jord mellem planterne og ind til stokken; Både det synlige ukrudt og det der ikke er blevet til noget endnu skal luges.
  3. KUN lug den aller øverste del af jorden da man ellers skære jordbærplantens, relativt højtliggende, rødder over

Med den besked gik de frivillige til værks! 1/3 startede med at gå uden for traktorsporet og 1/3 lugede kun det synlige ukrudt. Men hurtigt var alle på ret kurs igen og høj sol, højt humør og individuel hastighed dikterede resten af formiddagen, kun afbrudt af kaffe og en masse snak.

Jordbær er lige på trapperne:

Forfatter med årets første spidskålshøst. De er klar til høst i marken nu (Husk kun at plukke de som er faste i hoved!):

Vi har taget de sidste jordskokker op

Nu har vi taget de sidste jordskokker op. De skal helst spises i de kommende uger.

Jordskokker holder sig bedst i jorden, men jeg tager dem op nu i foråret for at de ikke skal begynde at spire i jorden. Hvis først de begynder på det, så bruger de deres kraft på spiringen og næringsværdien falder.

Prøv  at tilberede flødekartofler, hvor du skifter halvdelen af kartoflerne ud med jordskokker.

Kundebonde dag 1. og 2. april

Påske dag og 2. påske dag afholder vi efter planen kundebondedag her på gården.

På trods af den megen kulde vi har haft, håber jeg at jeg kan få jorden gjort klar til at sætte nogle løg.

Tag gerne børnene med, der vil være mulighed for at hilse på de små kyllinger.