Sisses oplevelser med Kunde-Bonde-fællesskabet

På besøg hos Kunde-bonder: Sisse og Lars

Sisse og Lars, der begge er i en moden alder, bor i Svostrup ca. 3 km fra Blakgården. Her blev jeg mødt af Sisse til en snak om hendes/deres oplevelse af og liv med Kunde-bonde-konceptet.

Oplevelsen af kunde-bonde-konceptet

De har været med i Kunde-bonde-fællesskabet på Blakgården i 2-3 sæsoner. Til daglig er Sisse komponist og naturentusiast. De lever på en forholdsvis stor grund, hvor de også selv dyrker krydderurter og enkelte grøntsager.

Da Sisse i forvejen havde interessen for økologi og var bekendt med ejerfællesskabstanken var det lige til højrebenet for Sisse at være med i Kunde-bonde-fællesskabet, da hun hørte om det. Sisse er bekendt med Janus’ familie.

Sisses oplevelse af konceptet hidtil er stærkt præget af en glæde og begejstring for råvarerne Janus dyrker. Hun er særligt begejstret for den rige smag i grøntsagerne selv sidst på sæsonen og håber meget at Janus vil kunne fortsætte i mange år endnu.

De særlige fordele hun ser ved konceptet er at det er det tætteste hun kommer på at dyrke grøntsager i egen have uden faktisk at gøre det. Derudover oplever hun ingen skuffelser og synes pengene er godt givet ud.

 

Det praktiske liv som kunde-bonde

Sisse og Lars kører i bil forbi gården hver onsdag og søndag og henter grøntsager i plastposer til 3-4 dage ad gangen. De bruger stort set udelukkende de grøntsager, de kan få hos Janus henover året, og undgår at købe grøntsager i den lokale dagligvareforretning.

Derhjemme forbliver grøntsagerne ved hoveddøren i de poser, de er hentet i. Sisse og Lars renser/skræller ikke grøntsagerne før de skal bruge dem.

Sisse og Lars har ikke gjort noget ud af at høste i sommerperioden og fryse ned til vinteren, ud over jordbær. Men Sisse fortæller at tanken ikke er fremmed, og hvis tiden tillader det, forventer hun at de vil høste lidt i år.

Da jeg spurgte til hvilke grøntsager de bruger mest og mindst fortæller Sisse: ”Vi bruger af alle grøntsagerne. Hver gang hentes kartofler, løg og gulerødder med hjem. Hvad der ellers kommer med er efter lyst. Dog tager vi aldrig jordskokker og peberrod, da de allerede gror i vores have.”

Vi talte også lidt om madspild, som Sisse synes er rigtig ærgerligt. Almindeligvis mener Sisse også, at de får det hele brugt, men skulle det ske, at noget bliver for gammelt, så komposterer de det, så det stadig gør gavn i deres have.

Sisse drømmer om at fællesskabet kunne have opmærksomhed på at inkludere nydanskere/indvandrere, og slutter med at understrege hendes opfattelse af konceptet som en politisk-kulturel ide med værdierne økologi, ingen mellemled og fællesskab.

Af Maria Lorenzen Højgaard