Rødbeder del 3

Rødbeder i køkkenet

Rødbedens næringsstoffer og kemi
Rødbeden er en meget sukkerholdig grøntsag, der indeholder lidt af de fleste vitaminer og mineraler, her er et lille udvalg:

Næringsindhold pr. 100 g

https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=43&342>

Rødbeden indeholder særligt farvestoffet betanin, som 10-14% af den normale befolkning ikke kan nedbryde, hvorfor urinen bliver rødfarvet, efter at de har spist rødbede. Det er helt ufarligt.

De aflange rødbeder har muligvis et lidt højere nitratindhold end de runde, hvilket kunne være grund til at vælge de runde (naturlige grøntsagsbakterier laver nitrat om til nitrit, der er sundhedsskadeligt). På Blakgården tilbydes derfor primært de runde, men også ét hold af de lange kommer om efteråret, særligt tænkt til syltning.

Opbevaring og holdbarhed
Rødbeder holder sig bedst efter høst ved en temperatur på 3-4° C og 95-100% luftfugtighed, hvor de kan holde sig i op til et halvt år. I køleskabet kan de holde sig 1-2 måneder. I stuetemperatur kan de holde ca. 1 uge.

Rødbeder kan også fryses ned. Det gøres bedst ved at koge dem, pille skrællen af, skære dem i passende stykker og så fryse dem ned. Ved optøning kan de dog blive bløde.

Ideer i køkkenet
Både knolden og toppen kan anvendes enten kogt, syltet eller friske i fx en salat. Det er smart at koge rødbeden med skræl, da skrællen holder på farven, så den ikke mister så meget af farven under kogningen. Derudover kan syre (fx eddike) også være med til at holde på farven.

Rødbede er en meget alsidig grøntsag i køkkenet. Den kan stort set bruges til alt fx: suppe, lasagne, gryderet, salat, kage, dessert, brød, pizza (i dejen eller revet som fyld), syltet, bagte rodfrugter, juice, vin osv.

Her er det virkelig fantasien der sætter grænsen.

Rødbede-squash-kødfri lasagne

 

 

 

 

 

Kilder

https://videnommad.dk/leksikon/vis_leksikon.php?id=73

http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Gr%C3%B8ntsager_og_krydderplanter/r%C3%B8dbede

https://da.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8dbede

http://madpyramiden.dk/roedbede

https://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/rodfrugter/1024.html

https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=43&342