Artikel på dr.dk

Landmand har succes med at dele omkostningerne med kunderne

Kunderne betaler for et medlemskab og kan så frit hente fødevarer på gården.

Janus Sølvsten er landmand på Blakgården ved Silkeborg. Her deles han og kunderne om fødevareproduktionen. (© Dr Østjylland)

En landmand i Sminge nær Silkeborg har succes med en alternativ måde at drive landbrug på. Han har valgt at lave en ordning, hvor han dyrker, hvad kunderne beder ham om, og til gengæld hjælper de med at betale for det.

Princippet kaldes for en kundebonde-model. Her er kunderne med til at dele produktionsomkostningerne med landmanden, og så må kunderne til gengæld hente så meget af det, han dyrker, som de har lyst til.

– Ideen er at skabe en mere solidarisk fødevareproduktion, hvor landmanden har sikkerhed for sin afsætning, og forbrugeren støtter op om landbruget og tager del i både de fordele og risici, der er forbundet med fødevareproduktion, forklarer landmand Janus Sølvsten.

Det er alt fra kål til gulerødder, hokaido-græskar, squash, æg og meget mere, kunderne kan få fingrene i på Blakgården.

Har kunderne ikke selv tid eller mulighed for at komme ud på gården, kører han to gange om ugen fødevarer ind til Silkeborg i en køletrailer.

Sidste år havde Blakgården 30 medlemmer, og i år er der 89 medlemmer. En af dem er Elisabeth Laursen fra Silkeborg.

– Jeg er medlem, fordi jeg har mulighed for at få fuldstændig friske grøntsager, der ikke har været pakket ind i plastik. Jeg ved, hvor de kommer fra. Det synes jeg, er rigtig lækkert, og så handler det også om medejerskabet, siger hun.

Prisen for et medlemskab koster minimum 4.104 kroner for en voksen per sæson. Derudover betales en pris for ældste barn i familien på enten 1.200 kroner eller 2.400 kroner.

Slået op af DR P4 Østjylland

Var det noget for dig? 🙂
I anledning af vores tema om lokal mad har vi besøgt den økologiske landmand Janus Sølvsten fra Blakgården nær Silkeborg, Denmark. Her er kunderne medlem af gården og med til at dække omkostningerne ved at dyrke jorden. Til gengæld får de alle de grøntsager og æg fra gården, de kunne ønske dig.. #voresjordvoresmad

Link til artiklen på dr.dk