Opskrifter fra kundebonde-dag

I vores kundebonde fællesskab holder vi jævnligt kundebonde-dage, her laver vi fælles arbejde omkring grøntsagerne og nogle laver mad.

Her kan du læse opskrifterne på den mad der blev lavet på vores kundebonde dag den 24. oktober 2015

Grøn biksemad med spejlæg.
Syrlig gulerodssalat
Marinerede grøntsager
Spidskåssalat
Rødbedetærte med gedeost
Bondens grønsagsmark i brød
Bagt hokkaido-græskar med honning, kanel og skyr

Grøn biksemad med spejlæg. 4 pers.

Det skal du bruge

  • 100 g kikærter
  • Salt7peber
  • Revet muskatnød
  • 1 lille savojkål
  • 1 knoldselleri
  • 1 rødbede 1 løg
  • 2 spsk. Kokosolie eller olivenolie
  • 5 spsk. Soja
  • 1 bundt persille
  • 4 æg
  • Smør til stegning

Sådan gør du

  • Skyl og rens alle grøntsager grundigt
  • Skyl og hak persillen
  • Skær alle grøntsagerne i tern 1,5×1,5 cm
  • Sauterer alle grøntsager i olien ved moderat varme i ti min.
  • Tilsæt kikærter, revet muskat samt soja samt salt og peber
  • Sauter yderligere ca. 5 min
  • Steg spejlæggene
  • Server biksemaden med spejlæggene og drys med hakket persille

Syrlig gulerodssalat 4 pers.

 Det skal du bruge

  • 500 g gulerødder
  • Skal fra 1 citron
  • 2 tsk. Revet ingefær
  • 50 g mandler
  • 3 tsk. honning
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 dl æbleeddike
  • 1 tsk. knust fennikelfrø

Sådan gør du

  • Kog æbleeddike og honning til en let sirup i en lille gryde sammen med citronskal
  • Smag den til med salt og peber, og lad den køle ned.
  • Skræl og riv ingefær
  • Rist mandlerne på en tør pande og hak dem.
  • Skræl gulerødderne og riv dem fint
  • Bland gulerødder, mandler og ingefær, hæld derefter siruppen over og bland det godt.

Pynt evt. med store stilke bredbladet persille

Marinerede grøntsager 4 pers

Denne ret kan laves ud fra næsten alt hvad bonden har at tilbyde i sæson

 Dette er et eksempel på hvad du kan bruge

  • 2 gulerødder
  • ¼ blomkål
  • 16 rosenkål I 1/4
  • ¼ spidskål
  • ½ gul/grøn squash
  • 1 fennikel
  • Kronblade fra morgenfrue eller karseblomster

 Marinade

  • 1 dl. Olivenolie
  • 2 spsk. Citronsaft
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1 håndfuld frisk persille
  • 1 håndfuld frisk oregano
  • 1 – 2 fed hvidløg
  • Salt og peber

Blend det hele og smag til. Tilsæt evt. mere olie hvis det er for tørt

Sådan gør du

  • Skræl og rens grøntsager
  • Flæk spidskålen og fjern stok
  • Snit den i tynde skiver på foodprocessoren
  • Snit gulerødder i tynde skiver
  • Snit squash i tynde skiver
  • Skær rosenkål i kvarte
  • Bland alle grøntsagerne med marinaden og lad den trække.
  • Smag evt. med salt/citron osv.
  • Pynt med stykker af purløg og groft kværnet peber og blomster

Spidskåssalat 4 pers.

Det skal du bruge

  • ½ kg spidskål
  • ½ knoldselleri
  • 1½ græsk yoghurt
  • 1½ spsk. Citronsaft
  • Frisk kværnet peber
  • Frisk revet peberrod efter smag og behag
  • Rosa peber
  • Friske krydderurter til pynt

 Sådan gør du

  • Rens og snit spidskål
  • Skræl og snit selleri
  • Bland græsk yoghurt, citronsaft og peberrod i spidskål og selleri
  • Smag til med salt/peber og evt. mere peberrod
  • Pynt med friske krydderurter og rosa knust peber

Rødbedetærte med gedeost 4 pers.

 Det skal du bruge

  • 200 g kogte rødbeder
  • 1 bdt. blandede krydderurter
  • 4 æg
  • ¼ l. fløde
  • 1 bæger gedeost i olie
  • Salt og peber

 Tærtedej

  • 100 g rugmel
  • 100 g spelt eller ølandshvede
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. skyr
  • 75 g smør

Sådan gør du – dejen

  • Bland melet med salt, lav en fordybning og hæld yoghurten i
  • Smulder smørret i
  • Arbejde dejen hurtig sammen
  • Lad den hvile ½ time
  • Rul den ud og kom den i tærteform
  • Prik den med gaffel

 Sådan gør du – tærten

  • Skær de kogte rødbeder i passende stykker
  • Vaks og hak krydderurterne
  • Bland rødbeder og krydderurter
  • Fordel dem i tærten
  • Pisk æg og fløde smag til med salt/peber
  • Hæld blandingen over tærten
  • Skær gedeosten i skiver og fordel på tærten
  • Bag tærten Ca. 45 min ved 200 grader til den er gylden

Bondens grønsagsmark i brød 1 bradepande

Det skal du bruge

  • En portion koldhævet grovdej
  • 600 g grøntsager som fek.s. Pastinak, gulerod, rødbede, rødløg
  • 4 spsk. Olivenolie
  • Salt og kværnet peber

Sådan gør du

  • Kom dejen i en bradepande med bagepapir, som er smurt med olivenolie
  • Hæld olivenolien hen over
  • Pres olien ned i dejen med fingerspidserne
  • Drys med salt og peber
  • Skræl og rens grøntsagerne
  • Skær dem i passende stykker, eksempelvis halve på langs
  • Fordel dem forsigtigt ned i dejen
  • Bag brødet i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25-30 min
  • Tag brødet ud af bradepande og afkøl på rist

Bagt hokkaido-græskar med honning, kanel og skyr 4 pers.

 Det skal du bruge

  • 1 stort hokkaido-græskar
  • 1 stang vanilje
  • 2 spsk. kokospalme-sukker
  • Lidt kokosolie
  • 2 små håndfuld mandler
  • 4 store spsk. Skyr
  • En god stødt kanel
  • Hakket ristede mandler
  • Lidt revet mørkt chokolade 70-80 %

Sådan gør du

  • Del og udhul græskaret
  • Skær græskaret i både og læg dem på en bageplade med bagepapir
  • Smør hver båd med lidt kokosolie
  • Drys kokospalmesukker og lidt kanel over
  • Bag græskarrene i oven ved 175 grader i godt en ½ time
  • Hak og rist mandlerne
  • Bland skyr med vaniljekorn
  • Anret de bagte græskar med en klat vanilje-skyr
  • Drys lidt ekstra kanel og mandler over
  • Riv chokoladen over til sidst