Rødbeder del 2

Rødbeder på Blakgården

Janus har et stort hjerte for sine grøntsager og os kunder med et ideal om at kunne få mængden og variationen af grøntsager til at matche vores forbrug og ønsker – dette har dog vist sig særligt vanskeligt med rødbederne.

Lige nu er der friske runde robuschka rødbeder til kunderne på Blakgården. Janus har sået dem tidligt, da nogle medlemmer har givet udtryk for, at de ønsker rødbeder om sommeren også. De runde rødbeder er også sået senere sammen med lange rødbeder, gule rødbeder og bolsjebeder til at høste fra omkring september.

Rødbederne i deres kasse i vognen

Hvis du har fået en af disse runde rødbeder med hjem på det seneste, har du måske bemærket, at rødderne på de tidlige rødbeder er lidt deforme i forhold til en normal rødbede. Det skyldes, at de tidlige rødbeder er forspiret i potter, hvor pladsen bliver lidt trang for rødderne, men det er rent kosmetisk.

Det er sådan med rødbedefrø, at hvert frø har flere kimanlæg, så der vokser flere rødbeder ud af ét frø. De senere rødbeder er sået direkte i marken og siden tyndet ud i. De tidlige er sået i potter indendørs, og siden er alle planterne sået ud i marken. Her bliver de ikke tyndet ud i, da de nemt kan skilles ad og sættes med større mellemrum i marken. Så selvom de måske ser lidt sære ud ved roden, så smager de stadig godt og vokser godt.

Måske også lidt for godt, da de ikke bliver spist helt så meget som forventet. Der er i år plantet 60 m, og hidtil kun høstet omkring de første 4-6 m. Noget kunne altså tyde på at 60 m er for meget – vi kunder spiser ganske enkelt ikke så mange rødbeder lige nu. Set i en større sammenhæng kan 60 m også være ganske fint, da Kunde-bonde-fællesskabet i år måske blot er mærket af, at der faktisk har været rødbeder tilgængelige de sidste 12 mdr. – det er altså ikke helt så spændende mere, og derfor høster vi måske heller ikke helt så meget lige nu?

Uanset hvad er der mange overvejelser omkring disse rødbeder i forhold til næste år, som Janus er yderst opmærksom på. Dog er Janus lidt bekymret for de nuværende rødbeder, da de kan ende med at blive så store, at smagen forringes og konsistensen bliver let træet – og derfor kan han blive nødt til at kassere dem på et tidspunkt (hønsesnack). Rødbedernes diameter er lige nu på størrelse med en stor underkop.

De sidste sæsoner har det vist sig, fortæller Janus, at selvom små rødbeder egentlig er ret lækre fx at koge hele og spise som en kartoffel, så tager vi kunder dem faktisk ikke rigtig med hjem. Vi tager de største rødbeder og lader de små ligge, og når de stakkels små efterladte rødbeder begynder at tørre ud? – ja, så gives de også til hønsene.

Vil du være med til også at spise små rødbeder?