Grønne bønner del 3

I køkkenet

Ernæring

Almindeligvis høstes de grønne bønner, mens de er umodne, hvor de spises med bælg. Dog kan bønnen også modnes, og frøene i bælgen kan spises.

Næringsindhold pr. 100 g (særligt udvalgte)

Energi

126 kJ/30 kcal

Protein

1,9 g

Kulhydrat

3,6 g

Kostfiber

3,0 g

Fedt

0,2 g

Folat

64 µg

C-vitamin

15 mg

Calcium

60 mg

Jern

1 mg

Magnesium

17 mg

 

Grønne bønner er generelt fedtfattige og rige på kostfiber, vitaminer og mineraler. En god spise.

Opbevaring og holdbarhed

Bønnerne holder sig friske en lille uges tid ved 6-8 grader.

De tynde, fine bønner kan også blancheres i ca. 3 min., hvorefter de kan fryses ned. Er de for tykke kan de godt blive seje efter indfrysningen.
Giftige bønner
Alle bønner, såvel umodne som modne, er giftige da de indeholder stoffet lektin, der nedbrydes ved varmebehandling. Det er dog meget varierende, hvor meget lektin, der er i de enkelte sorter. I de grønne bønner er der kun mindre mængder, der ødelægges ved få minutters varmebehandling. De grønne bønner bør derfor altid varmebehandles inden de spises. Forgiftningssymptomer: opkast, kolikagtige mavesmerter, diarré og kredsløbsforstyrrelser.
Ideer i køkkenet
Inden brug fjernes stilken og evt. spidsen og bønnerne skylles.
Hvad kan de så bruges til? Med bønner er der mange muligheder.
Man kan gå den klassiske vej og blot dampe bønnerne som tilbehør til en ret.
De kan også blancheres få minutter og bruges i en bønnesalat med en olie-eddikedressing, løg, tomat, feta og persille.
Blancherede bønner kan tilsættes i en gryderet eller wok, eller steges i lidt olie på en pande sammen med løg og persille. De kan også bruges i en æggekage eller tærte.

Alternativt kan de også koges møre og blendes til en postej med fx hvidløg, olie og spidskommen (og evt. majsstivelse, hvis det er for tyndt), og bruges som smørepålæg ala grøn hummus.

Kilder
Bogen “Fødevarer og kvalitet”