Fennikel del 3 og de nitratholdige grøntsager

I køkkenet

Fennikel indeholder den aromatiske forbindelse anethole, der gør, at den smager som lakrids.

Tillige med bl.a. rødbeden har fennikel et højt indhold af nitrat. Nitrat er ikke specielt giftigt, men bakterier på grøntsagerne og i mave-tarmkanalen kan omdanne nitrat til nitrit, som er langt mere giftigt. Dette kan særligt være farligt for spædbørn, der derfor ikke bør få noget af de meget nitratholdige fødevarer før de er ½ år, og herefter kun sjældent resten af det første år.

Næringsindhold (udvalgte næringsstoffer)

 

 

 

 

 

 

 

Opbevaring og holdbarhed

Fennikel kan godt tåle kulde, og jo koldere den opbevares jo længere holder den. Opbevares den ved 0 grader kan den holde 2-4 uger uden emballage. Ved 8-10 grader kan den holde en uges tid. På køkkenbordet holder den 2-3 dage.

Det er også muligt at fryse fennikel. Stænglerne skæres i småstykker og blancheres 3 min., inden de fryses ned. Bladskederne halveres eller skæres i kvarte eller mindre stykker og blancheres 3-4 min. De dildagtige buketter kan fryses ned i små buketter og dyppes blot i kogende vand.

Ideer i køkkenet

Fennikel passer generelt godt sammen med al slags fisk, fx fiskelasagne, fiskegryde eller som salattilbehør til stegt fisk. Bladskederne og stænglerne skæres i passende stykker og skal ikke koge længe i en ret for at være møre. De dildagtige buketter kan bruges som krydderurt og pynt.

Fennikel kan også bruges i desserter fx til fennikelis eller fintsnittet i frugtsalat.

Se opskrift på fiskelasagne med fennikel her: https://www.blakgaarden.dk/fiskelasagne/

OBS på madlavning med nitratholdige fødevarer

Det er vigtigt at skylle grøntsagerne grundigt inden tilberedning for at fjerne flest mulige af de naturlige bakterier, der kan omdanne nitrat til nitrit på grøntsagen.

Du kan godt gemme rester med nitratholdige grøntsager, når blot du køler resten ned til køleskabstemperatur hurtigst muligt og varmer det grundigt op til 75 grader, inden du spiser det igen.

Nitratholdige grøntsager

På Blakgården dyrkes i år følgende nitratholdige grøntsager: Fennikel, rødbede, spinat, grønkål, salat, radiser og persille.

Derudover hører rabarber og rucola også til gruppen af nitratholdige grøntsager.

Kilder

https://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/madmedmindrekemi/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fSelvbetjening%2fGuides%2fKend_kemien%2fSider%2fSaadan-begraenser-du-nitratholdige-groentsager-til-spaedboern.aspx

https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=65&1

https://www.raavareguiden.dk/groentsager/fennikel.html

https://samvirke.dk/artikler/8-grontsager-born-under-1-ar-ikke-skal-have-for-mange-af