Majs del 3

I køkkenet

Ernæring

Majskolberne indeholder store mængder stivelse og sukkerstoffer og er langt mere værdifulde end de øvrige plantedele på majsplanten. Men majs indeholder meget lidt vitaminer, hvorfor ensidig majsspisning kan medføre vitaminmangel.

Næringsindhold pr. 100 g rå majskolbe

*Til sammenligning: Korn (hvede, rug, ris m.m.) indeholder 50-70 g stivelse, kartofler indeholder ca. 17 g stivelse, gulerødder indeholder 0 g stivelse. https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=31&1

Majs bruges typisk som en grøntsag og bliver ofte omtalt som en grøntsag, men i et næringsperspektiv burde den nok betragtes på lige fod med vitaminfattige kartofler.

Opbevaring og holdbarhed
Majs kan holde 3-4 dage i køleskabet (4-6 grader)
Majs kan fryses enten hele eller bare de afskårne kerner. Kernerne blancheres 2 min. og kolber 7 min. inden frysning.

Ideer i køkkenet
Inden tilberedning fjernes dækblade, tråde og den nederste del af kolbens stok, og majsen skylles.Majs kan spises rå, kogte eller stegt. Hvis majsen skal spises uforarbejdet, bør den høstes inden den er helt moden, netop som trådene er visnet, og der springer mælkesaft ud af en kerne, når den punkteres med en negl. Når majsen er helt moden tørrer majsene ud. Her er de velegnet til fx majsmel eller i brød.
Ideer til retter, hvor majs kunne indgår:
  • Salat (majskernerne, rå eller blancheret)
  • Snack (Majskernerne eller hele kolben, rå, blancheret, eller grillet)
  • Kødsauce og gryderetter
  • Fyldte pandekager/tortilla
  • Tunsalat
  • Sammen med fx bacon som fyld i kyllingebryster (eller en hel kylling)
  • Brød/flute/foccacia

Kilder

https://www.raavareguiden.dk/groentsager/majs.html

https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=31&1

http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Gr%C3%A6sordenen_(Poales)/majs